Lite bilder

Tänkte lägga upp lite bilder nu så här i efterhand, så att ni alla runt om i vårt avlånga land kan få lite Gotlandskänsla.

Möte med Sofia Larsen


Så här kan Almedalsparken se ut en helt vanlig kväll vid talet


Visst är det fint......Kyrkoruinen


Vi kollar på raukar, Jungfrun i detta fall....


En del av UH/ SDU gänget vid raukarna


Här bodde vi i UH gänget....

Bilder i fotoalbuhmet

Nu har jag lagt upp bilder från veckan i fotoalbumet: http://www.uh.se/fotoalbUHm/main.php

Här kommer ett smakprov.


Vi haffade Lars Ohly efter att han talat och kunde berätta om vår linje i skolfrågorna.


Brunettklubben diskuterar utfallet av samtalet med Ohly.
Havspaus.

Edit: Fixade länken

Bilder från Almedalen

Jag lägger upp lite bilder från Almedalen så kan ni se vad vi gjorde när vi inte träffade politikerna.Karta över GotlandMariaAnna i huset som vi bodde i.Julia vid strandenJacob, Susanne och Maria slappar i huset.SDU + UH vid Rauken.

// Julia

Slingpatrullen uppmärksammas av Hela Gotland

Här uppmärksammas slingpatrullen:

http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=3933532

/Anna

Isabella på DN

Dagens nyheter har sammanställt ett bildspel om Almedalen.
Mest ser man politikerna och vad de har gjort under veckan.
På en bild ser man dock en av våra vapendragare.

http://www.dn.se/DNet/road/Classic/article/47/jsp/bildspel.jsp?a=803591&d=1042


Edit: Länken vill sig inte riktigt. Den börjar på bild 1. Klicka fram till bild 33.

Statistik över besökare.

Nu har vi kommit hem. Lite sega i kroppen, lite trötta men väldigt nöjda med vad vi åstadkommit.
Bilder från vår vecka kommer att läggas upp båda här och på andra sidor (med länkar)

Så länge lägger jag upp en bild på den statistik bloggen haft. Måste säga att jag är ganska så nöjd med vår besökstatistik.
Självklart kan man alltid få fler besökare och marknadsföra bloggen på ett bättre sätt men så här ser det i alla fall ut.

Unika besökare: som mest 37
Antal besök: Som mest 107Uppmärksamhet

Det är inte bara vi som uppmärksammat vårt arbete.
Almedalsbloggen ger oss creed för vårt jobb

http://www.almedalsbloggen.se/2008/07/11/fa-seminarielokaler-med-teleslinga/

Tack för veckan

Måste bara skriva ett till inlägg och rikta ett stort Tack till de sex stycken teckenspråkstolkar som vi, UH och SDU har haft med oss under veckan. De har jobbat väldigt hårt för våran skull och har gett oss en mycket god kvalitet på tolkningen.

Tack..// Heléne


Vänsterpartiets dag

En veckas tid går fort, nu är det sista dagen vi är här på Almedalsveckan. Veckan har varit kanonkul, är helnöjd med allt, även om det skall bli skönt att komma hem också...

De sista dagarna har ägnats åt en massa olika intressanta seminarium. Vi har ställt frågor kopplat till tvåspråkighten och funktionshinder kunskap i lärarutbildningen och jag hoppas att vi fått upp ögonen på några av de som sitter med i de olika utskotten och grupperna.

Idag skulle vi gå på talet av Lars Ohly. Innan Ohly skulle prata var det ung vänster som hade ordet. Men tyvärr hade de ingen tolk, så vi som är i behov av tsp tolkning under talet missade tyvärr vad som sades. Efter att ung vänster samt vänsterpartiet avslutade sitt tal gick vi halvsurt fram och kommenterade detta. Tydligen var det ingen som hade tänkt på att boka tsp tolk till detta, konstigt, men det var den kommentaren vi fick. Men de lovade förbättring och vi "packade" på dem våra fina material. Ung vänster är också intresserade av att träffa oss under hösten, så vi hoppas på ett möte med dem då vi har chansen att ta upp våra behov.....


// Heléne

Slingpatrullen

Vi har jobbat med slingpatrullen hela veckan och kollat slingorna i alla seminarier som vi varit på. Det finns tre slingor som är bra av de femton som vi hann kolla. Vårdförbundet hade den bästa slingan. Vad som förvånade oss mest i år var att det fanns en riktigt bra slinga i almedalsparken! Vi kunde höra politikernas tal riktigt bra, och de hade också tolkar brevid sig så det var lätt att hänga med.

Men det har blivit en förbättring iår med slingorna, förra året var det bara en som fungerade, i år var det tre som var bra. Utvecklingen går vidare!
Nästa år hoppas vi på fler bra slingor!// Julia


Finns det inte plats för tillgängligheten

Reinfeldt bangade Efterfrågat med Lars Adaktusson och Göran Gabrielson och Lars Ohly fick agera stand-in som statsminister.

Våra utomordentliga tolkar fanns självklart på plats (slinga saknades). De hade pratat med Adaktusson och Gabrielsson innan och föklarat att de ville stå på scenen så att de skulle synas bra. Ett helt rimligt krav kan man tycka. Men Gabrielsson menade att scenen på 4 x 7 meter endast rymde tre personer; han själv, Adaktusson och Ohly. Våra tolkar fick stå på en liten scen som var hälften så hög. Vad beror det på att folk inte vill ha en tolk bredvid sig? Rädd att tolkarna ska stjäla showen och få uppmärksamheten? Jag tycker man borde förstå att vi som använder tolk vill ha så nära som möjligt mellan tolken och den som pratar för att kunna följa minspel och uttryck från personen själv.

Så, finns det plats för tillgängligheten på scen?

// Maria - i natten som vanligt.... (sova får jag göra på måndag)

Vi vill också komma sent

En passning till Jacobs inlägg. I Almedalstidningen utlovas alltså båda slinga och tolk på Restaurang Burmeister. Super. Dock har både jag och Jacob lyckats komma sent till lokalen, med hörapparaten i t-läge hörs ingenting. Förmodligen måste man säga till om slingan innan seminariets början. Bra att det finns, men det kan bli ännu bättre - vi vill också kunna höra när vi kommer försent.

Ett ypperligt exempel på hur man spontant kan vista ett seminarium är Vårdförbundets hemvist på Hästgatan 1. Folkrörelsen hade kalas och jag tog skydd från regnet som vräkte ner över Visbys kullerstensgator. Via en utmärkt slinga fick jag möjligheten att lyssna till ett mycket roligt föredrag av Alice Bah om hennes uppväxt i frikyrkliga Horda (kan va en felhörning). Ingen direkt UH-koppling men precis så ska tillgängligheten funka. Bra jobbat av arrangörerna!

Även om jag ska försöka komma i tid även i fortsättningen vill jag ha möjlighet att komma försent också.

//Maria

Näst sista dagen

I morse befann jag och Susanne oss på ett seminarie anordnat av Fryshuset.
Det handlade om ungdomar och trender och utgick från en rapport som Kairos future gjort.

Ur ett funktionshinderperspektiv var seminariet inte så intressant. Däremot fanns det en hel del saker som UH kanske bör tänka på. Den nya generationen (enligt Kairos födda efter 85 ungefär) har en helt ny syn på vad som är viktigt i livet.
Det som främst slog mig var att unga (gud vad gammal jag känner mig när jag skriver så) inte längre engagerar sig i ett förbund/ideell organisation eller politiskt parti. De engagerar sig istället i frågor som intresserar dem för stunden.
Visserligen ingen nyhet för mig eller UH men ändå tankeväckande.

Nu klockan 13:00 var jag på ett möte på Burmeister (en pub här i Visby) där Samhall visade på hur man kan få in fler funktionshindrade i arbetslivet. Enligt annonseringen skulle det finnas både slinga och tolk.
Tolk fanns, men någon slinga kunde jag inte upptäcka. Möjligen fanns det en som man var tvungen att fråga om och böka med. I ärlighetens namn frågade jag inte. Men det tycker jag heller inte att man ska behöva.
Säger man att det finns slinga ska den, enligt mig, vara på och fungera. 

Dåligt Samhall, dåligt. Men å andra sidan väldigt mycket bättre än de flesta andra arrangörer här på Almedalsveckan vars kommentar brukar vara "Slinga, oj det har vi glömt"

/Jacob

Inte nog med att folk känner igen oss...

Som tidigare rapporterat i denna blogg så har vi en viss igenkänningsfaktor här i Almedalen.
Det blir lätt så när vi springer runt med snygga tröjor. Att vi dessutom träffar en del politiker,lobbyister och makthavare spelar också sin roll. Jag kan nästan förstå att de blir trötta på oss när vi träffar dem (ibland flera gånger per dag)

Men, inte nog med att vi är igenkända, vi får också figurera i Almedalens största blogg.
http://www.almedalsbloggen.se/2008/07/10/arets-mingel/#more-1069 


Tillbaka i sadeln

Idag har jag, Anna, Heléne, Maria och vår tolk Jessica varit ute och ridit! Vi tog en paus från politiken och vår lobbying och satte oss på hästryggen i 2 timmar istället. Det var underbart! Fast nu har vi ont i baken och i benen, det lär kännas imorgon!
Strax ska vi iväg till några av våra sista seminarier. Det är Moderaternas dag idag så Fredrik Reinfeldt ska hålla sitt tal ikväll, det ska vi gå och lyssna på. Det ska bli intressant att höra vad statsministern har att säga!

// Julia

Bortglömda?

Trött efter en lång dag fylld av seminarium och mingel. Var på ett frukostseminarium imorse som arrangerades av IOGT-NTO. Jag hade hört ryktet att det skulle finnas slinga, men väl där meddelade arrangörerna att någon slinga inte fanns. Efter att ha spetsat öronen och försökt hänga med i debatten om alkoholreklam gav jag upp efter en stund. Alla här har ett budskap att föra fram, borde de inte då se till att tillgängligöra lokalerna så alla som vill har möjlighet att ta del av budskapet? Hörseln ska inte avgöra. Vi kräver en förbättring! Jag tycker det vanligaste bemötandet när vi frågar efter slinga är - oj, nej det har vi inte tänkt på. Tyvärr är det då för sent att göra någonting. Jag hoppas att vi sår frön när vi påpekar att det inte finns slingor och därmed utestänger oss från debatten. Vi vill också vara med!

På ett annat seminarium som arrangerades av SSU diskuterades mångfald, framförallt ur ett kulturellt och etniskt perspektiv. Inte heller där fanns någon slinga, däremot hade vi teckenspråkstolkar så de av oss som kan teckenspråk kunde ta del av debatten. Hursomhelst, SSU delade ut en folder om mångfald där man blandannat kunde läsa följande " Vårt mål är ett jämlikt samhälle som är till för alla. Det ska inte spela någon roll vilken färg, vilket kön, sexuell läggning eller bakgrund en människa har." Absolut, jag håller med, men vår grupp, personer med funktionsnedsättning var finns vi?  Bortglömda här precis som när man planerar seminarium och ser till mikrofoner men glömmer teleslinga. Jag frågade SSU ordförande Jytte Guteland varför de inte skrivit något om personer med funktionsnedsättning. Svar - bortglömda. Hon lovade förbättring.
Det är viktigt att vi, UH och SDU, är här i Almedalen trycker på våra behov för tillgänglighet och lobbar för vårt budskap. Var
på middagsmingel och pratade med Barnombudsmannen Lena Nyberg om hur barnens bästa måste komma i första hand när det gäller rätten till tvåspråkighet. Hon var med på noterna och höll även med om att funktionshinderkunskap borde ingå i lärarutbildningen.Idag var det miljöpartiets dag och Maria Wetterstrand höll tal. Blandannat pratade hon om flerspråkighet och rätten till undervisning i sitt modersmål. Jag och Julia fick oss en pratstund med språkröret efter talet. Vi pekade på behovet av tvåspråkighet, svenska och teckenspråk för barn och unga med hörselskada och dövhet och hur dagens barn och unga med hörselskada sällan får möjlighet att lära sig teckenspråk, vilket för många gör än fler situationer otillgängliga. Wetterstrand förstod behovet och tyckte att vi borde få samma rätt till modersmålsundervisning som barn med andra talade språk. Naturligtvis lämnade vi över vårt snygga material också (flyers o politiskt program samt vår folder om tvåspråkighet).
Jag tycker att vi får ett positivt bemötande i våra frågor och de flesta sympatiserar med oss, därför hoppas jag att inte ordens stannar vid just ord utan att de politiska partierna och myndigheter såsom Barnombudsmannen driver på vår rätt till tvåspråkighet, tolk i utbildning samt att vi ska mötas av lärare som har kompetens när det gäller funktsionhinder.

Maria

Folk känner igen oss

Ja som sagt, på detta stället är det svårt att vara anonym, folk

Mingelparty

Julia och Maria har ikväll varit på Almedalens största mingelfest (enligt Lars Lindberg - kolla almedalsbloggen.se)! Det var över 250 personer där!! Vi lärde oss såsmåningom mingeltaktikten och pratade oss varma om likvärdighet i skolan genom rätt till tvåspråkighet och tolkar samt kompetenta lärare med funktionshinderkunskap i bagaget. Bl.a. så var Leif Pagrotsky där som inte kunde bokstavera sitt efternamn. Vi visade våra persontecken (Maria - "blå" och Julia - "hej") och förklarade att han själv kunde få ett persontecken. Susanne hälsar att det borde bli "Paddan", får se vad han säger själv om det...?

Annat folk vi såg i vimlet var Lars Adaktusson och allas vår Ronja Rövardottar - Hanna Zetterberg.

Härligt kväll under en lysande halvmåne. Imorgon är vi redo för nya äventyr!

Maria & Julia

En dag full av möten

Nu har vi varit här i Almedalen i några dagar och börjar bli lite varma i kläderna. Flera seminarier har vi deltagit på och fått med oss mycket intressant och bra information, och vi hoppas att politikerna också käner att de har fått med sig viktiga synpulkter och perspektiv från oss.


Igår tisdag deltog två personer från UH samt samtliga sex deltagare från SDU i det så kallade Hälsoloppet. Här skulle man ta sig runt en sträcka på 3,4 km. Tiden räknades inte, men ett par stycken valde att springa run, medan vi andra gick runt med våra fina plakat på ryggen för att göra lite gratis reklam.


Förmiddagen ägnades i övrigt åt att planera tillsammans med SDU inför eftermiddagens möte med politiker.


Kl 12, träffade vi Lars som är en av de som är ansvariga för Almedals bloggen. Han lovade att skriva ett inlägg i bloggen om oss, så får hålla tummarna för att det kommer in.


Sedan kl 13 var det dags att träffa Folkpartisten Christer Nylandet som sitter i utbildningsutakottet. På denna träff deltog jag ( Heléne) och Anna från UH samt Emil och Ida från SDU. Vi tog upp våra tre punkter, tvåspråkighet, rätten till tolk och funktionshinder kunskap i lärarutbildningen.


Även på vårt nästa möte kl 14 med socialdemoktraterna Christer Engelhardt, socialutskottet,  och Per Svedberg, suppleant i Socialutskottet och suppleant i Utbildningsutskottet tog vi upp samma frågor för diskussion. Jag tror och hoppas att både vi och dem kände att vi fick ut något av diskussionen och att vi kan skapa en kontakt för ett fortsatt samarbete att driva våra frågor.


Eftermiddagen ägnades sedan åt seminarium om högskolan samt ett kort mingel på kvällen innan det var dags för talet av Mona.


Sammanfattningsvis kan jag säga att gårdagen var lyckad....


Nu blir det nog sängdax för att orka med morgandagen seminarier tror jag. God natt// Heléne


Ibland har vi ledigt också

Vissa tog en paus från att dela ut flygblad, att prata med människor (å härliga trevliga personer) bara njuta i solen och sova en stund det var precis det jag gjorde. (låg en tidigare bild där men av vissa saker tog jag bort den)

tackar för en bra dag och kväll. Å härligt att Julia och Maria är här nu. Känns bra detta att vi alla kör tillsammans. För ensam är inte stark tillsammans är vi oslagbara inom UH!

//Susanne


Tecken på att man är i almedalen...

...man får vänta i 25 minuter på att få en meny på en restaurang.

/Hungrig Jacob

Mona

Igår var det socialdemokraternas dag i Almedalen och Mona Sahlin höll tal.
Visserligen påanonnserades hon av Henrik Schyffert som nog rev ner fler applåder än vad någon av politikerna kommer få men Mona gjorde ett bra tal.  Jag personligen tycker dock att hon borde träna sig på att ta pauser oftare.


Som ni kan se så bjöds även Lisbett Palme upp på scen. Något som välkomnades av publiken med en varm applåd.
Det var ju Olof Palme som en gång startade Almedalssnacket.

I vanlig ordning försökte vi också nå talaren med vårt material. Av tidigare blogginlägg vet ni att det kan vara svårt men att vi har våra knep. Det lyckades igår igen. 

Skoldebatt - Vem tar ansvar för likvärdigheten

För bara någon timma sen avslutades en debatt om likvärdigheten (eller rättvisan som en del valde att kalla det).
Det var lärarnas riksförbund som bjudit in till debatten och både Jan Björklund (utbildningsminister) och Lars Ohly (V) var där.  Debatten var självklart högaktuell för UH:s del då vi tydligt pekar på att unga hörselskadade är en "icke likvärdigt behandlad grupp" i den svenska skolan.

Debatten kom att handla en del om friskolor, om de olika partiernas syn pöå hur skolan ska styra s/regleras.
Särskilt var där ett citat från Björklund klockrent " Jag är för att vi är överrens där vi är överens" 
Läs mer här http://www.almedalsbloggen.se/2008/07/08/bjorklund-gav-med-sig-%E2%80%93-det-blir-en-utredning/#more-965
Man var också överrens om att tillsättas en utredning. Även  om Fjelkner där sammanfattade det på ett snyggt sätt.
"tillsätt ingen parlamentarisk utredning, för den blir aldrig klar"
(citatet kan vara felaktigt och ur sitt sammanghang då jag hör dåligt)

Slänger även upp lite bilder.


In the house

Nu är vi (Julia och Maria) äntligen på plats! Almedalsgruppen är med andra ord fulltalig!
Nu är det dags för mig (Julia) och Maria att köra hårt också!

Lars Ohly

Vi tackar Lars Ohly att han sa att jag och Jacob behövde microfon för vi skulle höra! Det tackar vi för. En eloge till Lars Ohly.

//Susanne och Jacob

å nu har diskussion kommit igång.

Dels har Lars Ohly dykt upp nu efter inte hittat vilken flygplats han skulle till i stockholm.
Å nu har Jan Björklund kommit igång med diskussionen. Vi uppdaterar vidare....

ser lite blått på himmeln... kanske sol ikväll....

//Susanne mitt i ett seminarium

Dagens citat.

Läst i Aktuellt i politiken.

>> Veckans medalj går till... 
Bruce Springsteen, såklart. Ni vet väl vad "the boss" sa när SVT frågade om han ville träffa Mona Sahlin, den nya partiledarna för svenska sossarna. "That's Olof Palme's party, right? <<

Ja tänk vad man kan få läsa i alla de reklamblad, gratistidningar osv som finns här på Visby.


/Jacob och Susanne.

Fint folk kommer alltid sist

Hej hej!

Nu sitter jag (Julia) och Maria på båten mot Gotland!
Vi är jetlaggade och ganska trötta efter kongressen i Vancouver, Kanada men vi är glada och ser framemot politikerveckan i Visby!
Båten gungar riktigt ordentligt och jag hörde en man nyss som sa till sin dotter att det var som på Grönalund, det håller vi med om!


Vi är snart på plats med de andra, rapporterar senare i veckan!!!

//Julia och Maria

Knep för att nå politikerIgår var det Centerpartiets dag i Almedalen. Maud Olofsson höll tal och efteråt försökte vi nå henne med vårt material och få en pratstund. Det visade sig vara rätt svårt. Nitiska Säpovakter sa stopp och försvinn härifrån.
Men med kreativa lösningar kommer man lång.
Skicka fram den minsta och "minst farliga" samt en tolk så löser sig allt. Resultetet ser ni ovan.
Johan och Isabella lämnar över våra budskap, Maud stannar upp och läser och hela UH och SDU jublar.

Teknikstrul

Efter en del om och några men har vi nu fått igång bloggen igen. Tillgången till Internet är något begränsad här på Gotland och dessutom verkar vårt publiceringsverktyg inte alltid vara så samarbetsvilligt.

Veckan har börjat bra med en del intressanta seminarier.  Jag (Jacob) började måndagen med ett seminarie om hur man värderar kunskap och validering i en global värld. Det leddes av Nedjma Chaouce (stavning) som en del kanske känner igen från aktuellt/rapport. Det gav väl inte så mycket för UH:s del men det fanns ändå intressanta aspekter i det som sades.

Måndagen innehöll också två skolseminarier. Dels "En skola i världsklass" anordnad av Sveriges kommuner och landsting (SKL)" dels "Är Klass 9A vad svensk skola behöver" 

En skola i världsklass presenterade hur vi ligger till i skolstatistiken världen över, hur vi kan utveckla våra lärare till att bli bättre, vad som saknas i dagens skolsystem och en del fokus på den finska modellen som tydligen är båda väldigt bra och tillgänglig.

Seminariet om 9A var väldigt välbesökt vilket visar hur populär serien har blivit och vilket genomslag skolfrågan fått i media.  Det fokuserades en hel del på hur skolan visas i media och vilken snedvriden bild det i många fall blir.
Detta då det i princip enbart visas nyheter från skolan då det hänt något dumt.  

Jag vill redan nu tacka Almedalen och en del arrangörer för att de tagit sig i kragen. Förra året genomförde vi slingpatrullen där vi fann att av 32 arrangemang hade ett (1) ställe slinga.
I år ser det bra mycket bättre ut. Särskilt vill jag ge en eloge till vårdförbundet.
De sitter återigen på hastgatan 1 i år. Ett ställe som förra året var värdelöst med kass akustik och ingen slinga.
I år har de en slinga av toppkvalitet och det är faktiskt fullt möjligt att höra. (i alla fall tidigt på morgonen)

Veckan ägnas också åt att träffa en del folk. Det är lite kul när personer man träffade förra året känner igen en och vill prata. Speciellt kul är det när Metta Fjelkner (Ordförande för lärarnas) säger " Jag minns inte vad du heter men vi pratades vid förra året"
Ja, Metta. Det var jag som bombaderade dig med politiska program trots att du redan fått 4 -5 stycken av andra UH:are. 


Uppdatering följer om verktyget och internet så vill.

/Jacob

Nu har vi kommit fram

Så nu sitter man här i Visby i lägenheten som ska vara ens hem i en vecka! Vädret är regn just nu men självklart hoppas vi på bra väder resten av veckan.
Efter mycket planering är man åter här igen. Det känns helt klart kanon bra! Jag har sett framemot det här jätte mycket förra året var kanon skoj och jag tror det kommer bli lika kanon i år med.
Imorse kl. 05 åkte vi från Jacob och sedan vidare mot Trångsund till Anna därifrån blev det Nynäshamn å man väntade på färjan. Seg väntan men jag å Helen hann ju prata av oss lite gran i alla fall.
Kom fram kring elva - märks det har inte kommit igång veckan ännu. Blir mer folk imorgon och mer under veckan.
Mycket seminarium man vill gå på! Funderar på en tidig morgon i morgon.
Ikväll blir det möte med Sdu och senare talet i almedalen kl. 19.00, Jan Björklund som håller tal.

I år firar almedalsveckan 40 år. Allt började med Olof Palme 1968 höll ett tal på ett lastbils flak. Helt otorligt vad det har blivit med den här veckan egentligen. Åter kommer senare idag.

//Susanne

Inte långt kvar nu

På söndag bär det av. Tidig båt från Nynäshamn för att anlända till Visby och Almedalen på söndag förmiddag.
De flesta förberedleser är klara, våra budskap är inpräntade i hjärnan, promenadskorna är putsade och munlädret lika så.  Nu blir det lobbying för hela slanten.

RSS 2.0