Lycka när makthavare lyssnar!

Att Peter Hultqvist och Carin Runesson, båda från socialdemokraterna, lagt en motion till Riksdagen om barn med hörselskadas rätt till tvåspråkighet är mycket positivt. Det är modigt att erkänna den verklighet som en hörselskada innebär; begränsad hörsel. Lika modigt är det att se till möjligheterna och de lösningar som finns i och med tvåspråkighet.

Det är oerhört värdefullt att politker lyssnar på oss unga med hörselskada som har erfarenhet av möjligheterna som en tvåspråkighet i svenska och teckenspråk erbjuder. Eller vilka onödiga begränsningar och hinder vi möts av när vi inte behärskar teckenspråk och därmed saknar verktyg som skulle underlätta kommunikation och delaktighet när vår hörsel inte räcker.

Tvåspråkighet ger såväl frihet i kommunikation som delaktighet. Precis som motionärerna skriver är det viktigt att ha ett livslångt perspektiv på barnet med hörselskadan, och att använda den tid i livet som bäst är anpassad till språkutveckling - när barn är små.

Jag hoppas Riksdagen fattar kloka belsut som rustar barn och unga med hörselskada med verktyg inför kommunikationens alla utmaningar.

Det gör mig lycklig att vi får gehör för frågan om tvåspråkighet som vi drivit hårt det senaste året!

/Maria Midbøe, vice ordförande Unga Hörselskadade

Kommentarer
Postat av: Gunilla Midböe

Det är med glädje jag läser motionen om tvåspråkighet. Barns rätt till så optimal kommunikation som möjligt tillhör de grundläggande livsvillkoren. Att välja både och dvs tvåspråkighet tidigt får även avgörande betydelse för hela familjens sätt att fungera tillsammans.

Grattis till Er alla på UH! Ni har gjort ett starkt opinionsarbete./Gunilla

2008-12-03 @ 19:35:01
Postat av: Erik

Jättebra att ha kommit så här långt!

Språket blir mycket rikare och mer dynamiskt med tvåspråkighet. Och fördel att kunna teckenspråk när hörseln inte fungerar av någon anledning.Det är med glädje jag ser att det kommit så långt!

Suveränt!!

2008-12-03 @ 23:52:35
URL: http://uhilaos.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0