Flexitext, vad är det?

God kväll!

Visst är det härligt med mycket snö just nu?

Imorgon är det dags referensgruppsmöte i projekt Flexitext. Jag har varit med gruppmötet i ett år och imorgon ska Heléne åka till Stockholm och lyssnar hur Flexitext utvecklar.

Personligen använder jag Flexitext, eftersom det är smidigt för mig att använda textelefoni via Internet, än analog. Många underskattar möjligheter att använda texttelefoni i vardagen och arbetet. Även jag kan ibland höra i telefonen, men det beror på hur pigg jag är och liksom hur personens röst låter.

Det är som ett lotteri för mig, när det gäller telefon och mobiltelefon. Det är bekvämt att skriva och läsa via texttelefoni, även att försöka gissa vad personen vill säga till mig. Nästa som MSN, men mer som direktkontakt

En kort och lagom fakta om Flexitext finns i länken:
http://www.pts.se/sv/Funktionshinder/Forsok/Flexitext---tillganglig-texttelefoni/

En viktig detalj att veta en sak. Det är mest hörande personer som använder Flexitext. Varför det? För att de har hörselskadade eller döva vänner eller kolloger. Jag blev lite förvånad när jag fick veta det, men samtidigt var det mycket positivt att hörande drar nytta av Flexitext.

Om du är nyfiken på Flexitext och vill prova tjänsten, som kan du klicka dig vidare till www.flexitext.net.

///
Johanna Björck, en av aktiva medlemmar

UH i Laos

UH kommer i vår att skicka två praktikanter till Laos. Det är Erik Knutsson och Sara Selling som under sex respektive tre månader ska åka för att arbeta med dövsektionen inom landets handikapporganisation LDPA (Laos Disabled People´s Association). Erik har under en vecka i november detta år varit på studiebesök i Laos tillsammans med HRF och SDR. För att alla UH-medlemmar ska kunna följa hur det går med Laos-projektet har en UH i Laos-blogg startats. Du hittar bloggen på: http://uhilaos.blogg.se/

/Sabina Hedström, organisationssamordnare UH

LSU årsmöte - besluten

Hej!

Tänkte bara meddela att den som är intresserad av att ta del av besluten som togs på LSU´s årsmöte den 15 november kan läsa om det på deras hemsida: www.lsu.se

// Julia Willig
Ordförande i UH

Nu finns bilder från ungdomskonferensen i fotoalbuhmet

Nu har jag lagt upp bilder som ni medlemmar har skickat in i fotoalbuhmet. Du hittar det här: http://www.uh.se/fotoalbUHm/main.php

/Anna Amnéus, kommunikatör UH


UH i Laos

Jag, Erik Knutsson har varit i Laos tillsammans med HRF. Senare anslöt sig även SDR. Vi har varit där 1 vecka.

Tanken med detta besök var att bekanta sig närmare med Laos innan jag tillsammans med Sara Selling åker tillbaka i mars 2009.

Vi har fått träffa LDPA som är en paraplyorganisation för funktionshindrade. De har en sektion för döva/hörselskadade som nu vill bryta sig loss och bli en egen organisation. Det är där jag och Sara kommer in i bilden och skall ge dem verktyg och sköta organisationen själva. Det har varit långa dagar med möten där vi har följt upp vad de har gjort under året.

För att kommunicera med varandra hade vi en mängd tolkar som gjorde ett jättebra jobb.

Laotiska->laotiska teckenspråket vice versa
Laotiska->engelska vice versa
engelska->svenskt teckenspråk vice versa

Vi fick träffa barnen dövskolan på NRC (national rehabilitation center) och prata så gott vi kunde med barnen där.
De gav mig ett nytt persontecken där. De tyckte jag har spetsig och tydlig haka så nu har jag ett persontecken :-)

Vi har ätit på restauranger varje dag och det har varit blandat med ris, nudlar, pasta, anka, grönsaker, stark kryddad mat, pajer, pizza.

De firade sin nyår där på onsdagen 12 november. Buddhistisk nyår. Det var en upplevelse utav dess like. Så många människor som firar nyår. Vi bara tappade hakan och följde med i dess rytm och hade riktigt roligt. Fyrverkerier och musik och så Stupa templet.

Vi kommer att ha en egen blogg för Laos ändamålet senare så håll utkik på denna blogg efter en länk.

Gruppbild

På NRC träffade vi dövskolan med barnen. Kul!

Mvh Erik Knutsson
Praktikant för Laosprojektet

LSU´s årsmöte

Hej

Igår (15 november) var jag och Susanne Gärtner på LSU´s årsmöte. Jag var där som ombud och Susanne kandiderade till ledamot i LSU styrelse.
LSU´s årsmöte var lite annorlunda jämfört med UH´s årsmöten. Vi satt i plenum (salen där vi var) och sen gick varje motionär upp i talarstolen för att debattera och diskutera sin motion, därefter fick varje ombud (som ville) gå upp och diskutera motionen, LSU´s styrelse gick också upp i talarstolen för att säga sin åsikt. De har alltså inte påverkanstorg som vi utan man tar varje motion som den kommer och vi höll på från kl.9.30 till 18.15 ungefär.
Jag tycker att det var roligt att vara med som ombud, det var väldigt många olika människor där men alla var oehört engagerade så det var intressanta diskussioner emellanåt.
Under pauserna spelades det musik och det var ett enormt surr i salen, jag är glad att jag hade med mig tolkar! Stort TACK till dem, ni var super hela dagen igår!!

Jag kan tyvärr också meddela att Susanne inte blev invald i LSU´s styrelse, men vi gick båda två upp i talarstolen så vi gjorde vårt bästa och framförallt så syntes vi!
Vi får försöka igen nästa år...


Julia Willig
Ordförande i UH

Nytt informationsmaterial om skolan

Efter mycket om och men, strul och missförstånd är äntligen foldern "Låt stå - likvärdighet i skolan för oss med hörselskada" färdig. En månad försenad damp den ner på kansliet igår. Foldern handlar om de tre skolpolitiska frågor som UH i huvudsak driver: rätt till tvåspråkighet för alla barn med hörselskada, att funktionshinderkunskap införs i lärarutbildningen samt att alla som behöver teckenspråkstolk får rätt till detta på KY-utbildningar, komvux och privata utbildningar. 

Läs den, beställ den, sprid den!

Läs: http://www.uh.se/dokument/lat_sta.pdf  
Beställ: http://www.uh.se/php/informationsbank/039_005.php

/Anna Amnéus, kommunikatör UH

Uppföljning av föreningsträffen

Idag (2008-11-12) har organisationsutvecklingsgruppen (org.) haft ett givande möte där vi har gått igenom det som sades på föreningsträffen. På mötet har vi tagit beslut om åtgärder för vissa utav punkterna från föreningsträffen och på andra punkter har vi valt att föra vidare diskussion på kommande org.-möten, då inte allt hinns med på tre timmar och vissa saker kräver mer diskussioner för att få fram bra lösningar. Några av punkterna är av sådan karaktär att det inte går eller behöver göras något åt. Till exempel påpekanden om vad som redan är bra i UH eller där det står utanför UHs möjlighet att påverka. Men andra punkter har lett till konkreta åtgärder eller förslag. Till exempel att kansliet bör informera lägerledare om vilka lägerdeltagare som är nya i UH så att de kan anpassa introduktionslekar osv. efter det. En annan åtgärd som beslutades om är att göra en epostlista med personer som kan tänka sig att rycka ut och tala om UH och UHs intressen, så att det blir lättare att nå ut med förfrågningar till personer som är intresserade av att vara ute och prata. Det är två exempel på konkreta åtgärder som beslutades om.

Det var mitt första riktiga möte med org. och det kändes riktigt bra. Skönt att komma igång få med sig hem en lagom lång lista med arbetsuppgifter. Innan orgs möte hade årsmötesgruppen ett möte med anledning av planeringen av årsmötet. - Också det intressant. Sist måste jag säga att jag är glad för att kansliets kaffe-maskin har god varm choklad som alternativ till kaffe och te. :-) Annars brukar det ju vara kaffesmak på chokladen och blåbärssoppan och allt möjligt som erbjuds.

// Leif Linse,
Organisationsutvecklingsgruppen

Studiebesök på riksdagen

Den 11 november besökte arbetsgruppen för publicitet och påverkan, POP, riksdagen. Vi skulle träffa centerpartistiska Maria Kornevik Jakobsson som vi mötte under Almedalsveckan i somras. Med oss var också ett styck SDU:are, Johan. Maria hade ordnat med guide och tolkar och var med oss under visningen av riksdagen. Vi fick en intressant visning och var nog alla lite frestade att stoppa fliers och broschyrer i riksdagsledamöternas postfack när vi passerade dem, men höll oss i skinnet. Efter guidningen fick vi en halvtimma själva med Maria KJ på hennes arbetsrum. Hon berättade mer om sitt arbete som riksdagsledamot och vi passade på att ställa frågor om påverkansarbete med mera.

/Anna Amnéus, kommunikatör UH

Möte med Lärarnas Riksförbund

Hej!  

Idag var jag och UH:s generalsekreterare Maria Öjmertz på Lärarnas riksförbunds kansli där vi hade möte med Metta Fjelkner som är ordförande där. Jag träffade Metta lite snabbt på Gotland i somras under Almedalsveckan och då sa hon att hon var intresserad av att veta mer om UH och vad vi driver för frågor.

Under mötet idag berättade jag och Maria lite om Funktionshinderkunskapen, tvåspråkighetsfrågan och rätt till tolk till alla eftergymnasiala utbildningar. Vi kom ganska snabbt in på hur vi skulle kunna samarbeta med varandra på bästa sätt och kom fram till att en debattartikel var en bra idé. Vi ska arbeta vidare med detta!

Det kändes som ett givande möte!
Julia Willig Ordförande UH


Julia Willig och Metta Fjelkner

Susanne Gärtner intervjuad om skolfrågan

Susanne Gärtner, sekreterare i UH:s styrelse, är intervjuad i Sundsvallstidningen Dagbladet. I intervjun berättar Susanne hur hon upplevt sin skolgång och presenterar UH:s förslag på hur skolan kan göras bättre för alla som är unga med hörselskada.

Du kan läsa artikeln här: http://dagbladet.se/nyheter/sundsvall/1.225999

/Anna Amnéus, Kommunikatör UH

Bilder från aikidon

Här bjuds på ett smakprov bilder från aikidoträningen som ägde rum i lördags under ungdomskonferensen. De flesta såg ut att ha roligt trots att golvet var hårt och de olika teknikerna inte helt enkla... I nästa nummer av Rabalder, som dimper ner i brevlådan hos alla medlemmar strax innan jul, kommer ni att kunna läsa ett reportage från helgen.  

/Anna Amnéus, kommunikatör UH


Direkt från Ungdomskonferensen

Vi är tre personer som skolkar från yogan och tänkte uppdatera er alla som inte är här om vad som händer.

När alla äntligen hittat hit genom den mörka skogen på Kärsön så fick vi middag och sen var det dags att vara sociala, vissa tolkade det som att man ska slå på varandras händer och fötter. Tydligen en stor succé.

Vi började dagen med frukost och efter ett tag så kom på vi på att en viss person låg och sov som vanligt. Därefter var det raka vägen in till ett Aikido-pass så nu får ni akta er för att bråka med oss som varit här, då hamnar ni på golvet.

Vi har fint besök av några mumintroll men inte från samma finska organisation som förra året utan detta är finlandssvenskar. De är här för att kolla hur vår organisation fungerar för att kanske starta upp något liknande i finland för den delen av befolkningen som pratar svenska.

Vi gamla rävar tycker att det är jättekul att se nya fräscha rävar som deltagare på konferensen. Vi har besök från hela Sverige, från Jokkmokk till Malmö med tillhörande dialekter.

Just nu ligger alla på golvet (förutom vi tre, två svenskar och en finne) och prövar på yoga. Vi har nu bara 5 minuter kvar av vår bloggtid för sedan vill vår kära organisationssamordnare ha tillbaka datorn för att kunna visa upp en film från när UH var i Vancouver.

Vi tycker jättesynd om er som missar ungdomskonferensen!

Puss och kram

// Jim, Anna och Rasmus

Dags för ungdomskonferensen!

Nu sitter jag hemma och tittar över min packning, innan jag låter sömnen tar över mig.

Äntligen är jag framme till målet, sen planeringsgruppen har grundat  i början av maj 2008. Årets tema är Må bra, som Årsmötet har beslutat i Lund under april. Jag är en av 4 ledare, så fick ha ansvar för att planera, söka upp spännande personer, spåra idéer, bolla olika frågor m.m.

Det är kul att vi, Unga Hörselskadade, får chansen att ta ansvar för att genomföra ungdomskonferensen för minst 40 deltagare imorgon. Jag får se vad deltagare kommer att tycka om Aikido, Friends, Yoga, Kost, Kickboxning, Massage m.m. Ja, schema är full som sjutton. ;-) Hihihi!

Mitt mål är att deltagare ska tycka att det är kul helg, samt att de får känna att de inte är ensam om att vara ung hörselskadad. Det är naturligt för oss, att höra annorlunda och sämre. Jag minns min första ungdomskonferensen för många år sen och jag var lite ovan att det fanns så många hörselskadade på samma plats. Snacka om tillgänglighet för oss! Det fanns ju hörselslingan som fungerar, skrivstolkar och inte minst teckenspråkstolkar. Man missade ingenting av konferensen.

Annars är jag van att vara den enda hörselskadad i familjen, skolan, träningar o.s.v.  Att tekniska hörselutrustningar bråkar med mig då och då... Hmmm... Nää, nu måste jag tänka positivt!

Ungdomskonferensen kommer att ske på Kärsön. Den startar kl 17:00 imorgon och slutar kl 15.00 på söndag, men för de flesta deltagare börjar äventyret mycket tidigare. Välkommen!!!

Hälsningar
En av fyra ledarna: Johanna Björck

PS. Jag bjuder på en rolig bild på mig, när jag jobbade som UH:s föreståndare vid barnlägret förut. ;-)

 

Inte en tolkningsfråga!

I mitten av oktober bjöd UH in politiker från riksdagens utbildningsutskott för att diskutera skolfrågor. Bland annat visade vi på det orimliga i att teckenspråksanvändare inte har rätt till tolk på Kvalificerade Yrkesutbildningar, komvux eller vid studier på folkhögskola. En av politikerna som träffade oss var socialdemokratiska Roland Bäckman och han har nu lämnat in en skriftlig fråga till utbildningsminister Jan Björklund.

Roland Bäckman frågar utbíldningsministern om denna har för avsikt att "vidtaga åtgärder som gör det möjligt för elever med hörselskada att få tillgång till tolkhjälp för studier på folkhögskola, komvux och kvalificerad yrkesutbildning?". Det är en fråga som också UH ytterst ivrigt inväntar svaret på. Vi har under hela 2008, tillsammans med Sveriges Dövas Ungdomsförbund, drivit frågan om rätt till tolk på alla utbildningar som en av de tre viktigaste skol- och utbildningsfrågorna för unga med hörselskada. Vi måste ha rätt att välja den utbildning vi vill, det är inte en tolkningsfråga. Kul att se att också Roland Bäckman vill jobba för frågan!

Läs den skriftliga frågan till Jan Björklund här: http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=67&dok_id=GW11218 

Anna Amnéus,
Kommunikatör UH  

Tillgänglig studentkultur

Jag har i många år varit aktiv i en studentförening som sysslar med underhållningsverksamhet. Jag har då och då, lite tafatt försökt föreslå olika varianter på hur man skulle kunna underlätta för hörselskadade att komma och se våra föreställningar. Det har inte alls gått. Mestadels för att jag uttryckt mig så försiktigt att jag knappt har hörts. Och kanske rätt personer aldrig har hört mig? Men man vill ju faktiskt inte alltid vara den där som alltid krånglar till saker... för slingor, tolkar och andra varianter för att göra något tillgängligt för oss är ju krångligt. Det är mer avancerat att tänka på en extra sak, än att helt enkelt inte låssas om det problemet. Och det gäller inte bara i min förening, utan för alla arrangörer.

 I år tog jag till all min beslutskraft, allt mitt engagemang i hörselfrågorna, och dirigerade in det i en motion till nämnda studentförenings årsmöte. Mitt förslag var att vi ska teckenspråkstolka en av våra föreställningar. Mina motiv till motionen är dels att lyfta den här tillgänglighetsfrågan i ett forum där den inte brukar synas. Och så hoppas jag naturligtvis att det blir av, och att en massa teckenspråkskunniga kommer och ser vad vi kan. Kommer och upplever den delen av studentkulturen. Men genom att lyfta teckenspråksfrågan så åstakom jag en massa tankar hos mina föreningskompisar. Där sitter det blivande jurister som får föreläsning efter föreläsning teckenspråkstolkad, för att någon klasskamrat använder tolk, och de har aldrig tänkt tanken att vår förening skulle kunna göra så. Där sitter blivande socionomer, blivande lärare... ja, människor med framtid i alla möjliga yrken. Människor som nästan garanterat kommer stöta på fler hörselskadade än mig. Andra individer med andra behov.

Inom UH jobbar vi med en massa intressanta och viktiga frågor. Vi pratar med politiker, vi pratar med utredare, vi ligger på och vill saker i alla möjliga sammanhang. Och det händer saker. Gänget i POP (Arbetsgruppen för publicitet och påverkan) är t.ex. riktigt duktiga. Men det är väl inte bara så vi ska synas och höras? Det är väl inte bara POP som ska göra dessa saker? Mitt bidrag till tillgängligheten är att vända mig till folk i min närmaste omgivning och stå för en fråga som inte berör mig direkt. För det första är jag urdålig på teckenspråk, för det andra har jag tillgång till manus många månader innan premiär, jag vet vad som sägs på scenen, jag vet vad det handlar om. Jag missar minimalt. Men genom att på några minuter skriva en liten text med ett specifikt förslag, och skicka förslaget till folk som inte vanligen tänker på våra frågor så har jag dragit igång en massa tankeprocesser. Någon gång kanske en elev som har en av mina gamla kompisar som lärare kan dra nytta av vart den tankeprocessen ledde. Kanske har jag redan gjort skillnad.

Hur gick det med motionen då? Jo, årsmötet bestämde att producenterna ska verka för en teckenspråkstolkad föreställning. Det betyder att de ska göra så gott de kan för att det faktiskt ska bli av. Jag kommer givetvis att följa utvecklingen på så nära håll jag bara kan. Tänk vad coolt det vore - teckenspråkstolkad studentkultur!

Gudrun Skaven Petterson
ledamot i Ungdomsrådet


UH-bloggen kickar igång

Hej!

Nu är det höst och vi har bestämt för att hålla UH-bloggen vid liv.
Ungdomsrådet kommer att skriva i bloggen, samt arbetsgrupper som finns i UH, men också lokalföreningarna och en eller flera gästbloggare!

Hoppas att ni följer med oss på bloggen nu i höst!


Lev väl!

// Julia Willig
Ordförande UH

RSS 2.0